Easy diet – helppo terveellinen ruokavalio

Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset julkaistiin viimeksi vuonna 2014. Näiden pohjalta on muodostettu terveellisen ruokavalion hahmottamiseksi ruokakolmio ja lautasmalli. Suositukset on muodostettu kansainvälisenä yhteistyönä, etenkin muiden Pohjoismaiden kanssa. Näitä on muokattu kansallisesti vastaamaan omaa ruokakulttuuriamme. Seuraavat ravitsemusuositukset julkaistaan 2022.

Ravitsemussuositusten tavoite on parantaa väestön terveyttä ravitsemuksen avulla. Suositukset vaikuttavat siis ennen kaikkea isoon kuvaan, kuten laitosruokailuihin, eivätkä niinkään yksittäisen henkilön tilanteeseen. Suositukset eivät siis ole ohjeita esimerkiksi painonpudotukseen. Ravitsemussuositukset sopivat kuitenkin myös muun muassa diabetesta ja sydämen vajaatoimintaa sairastaville usein sellaisenaan.

Ruokavaliossa kokonaisuus ratkaisee, eivät yksittäiset superfoodit, tai myöskään yksittäiset hairahdukset. Suosituksissa ravinto esitelläänkin laajoina pääryhminä, ja yksittäiset raaka-aineet nousevat vain harvoin esille.

Ruokakolmion leveän pohjan ja myös lautasmallissa suurimman alueen muodostavat kasvikset sekä marjat ja hedelmät. Suomalaisessa ruokavaliossa etenkin luonnontuotteiden kuten metsämarjojen ja myös sienten osuus korostuu. Seuraavan tason muodostavat viljatuotteet, joissa tulisi suosia kuitu- ja ravinnepitoista täysjyväviljaa.

Hyvien rasvojen merkitys on korostunut uudemmissa ravintosuosituksissa. Vanhoissa usein suositeltiin minimoimaan ruoan rasvaisuus, mutta nykyisin ymmärretään terveellisten, pääsääntöisesti kasvipohjaisten, öljyjen rooli paremmin. Rypsi- ja oliiviöljyn kaltaisten tuotteiden lisäksi hyviä rasvoja saa ruokavalioon muun muassa pähkinöistä, siemenistä ja kalatuotteista. Kalan, yhdessä siipikarjan ja vähärasvaisten maitotuotteiden kanssa tulisikin muodostaa pääasiallinen proteiniinlähde. Myös lihankorvikkeet kuuluvat tähän ryhmään, tosin niiden koostumuksissa on eroja.

Pyramidi kapenee jo selvästi lihavalmisteiden, punaisen lihan ja kananmunan kohdalla. Näitä tulisi syödä vain pieniä määriä. Kanamuna sinänsä on hyvä proteiinin lähde, mutta niiden määrä on syytä rajoittaa 3-4 kappaleeseen viikossa munien sisältämän kolesterolin vuoksi.

Huipulla ovat erilaiset herkut kuten leivonnaiset, makeiset ja suolaiset snacksit sekä sokeroidut virvoitusjuomat. Vaikka ne ovatkin pyramidissa kuvattuna, niitä ei ole välttämätöntä syödä lainkaan.

Aterian sisällön lisäksi tärkeää olisi noudattaa säännöllistä ruokarytmiä. Perinteinen jaottelu on aamupala, lounas, päivällinen ja tarvittaessa 1-2 välipalaa. Säännöllinen rytmi pitää veren glukoosipitoisuuden tasaisena ja nälän loitolla. Näin napostelua ja toisaalta ylensyöntiä on helpompi välttää.

Easy diet – helppo terveellinen ruokavalio
Siirry sivun alkuun